Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dan salam sejahtera!
Okay. Hari ni aku nak jadi masterchef malaysia kejap. Boleh? Kalau tak boleh pon dah tak boleh nak buat apa sebab aku dah publish entry ni. Haha. So, tanpa melengahkan masa lagi, aku nak kongsi resipi bebola kentang berkeju yang sangat sedap. Pertama sekali, mari kita tengok bahan dan alatan yang diperlukan:
- Bebola kentang berkeju
- Minyak masak
- Kuali
- Senduk
- Toing gas
- Dapur
- Mangkuk
- Sabun
- Air
Dah ada semua bahan dan alatan yang aku senaraikan? Kalau dah ada semua tu, baru la kita boleh mula masak bebola kentang berkeju. Jangan risau ye sebab langkah dia simple je, tak serumit masak nasi. Haha. Aku dah sediakan enam langkah yang mudah untuk difahami. So, sila ikut langkah langkah kat bawah ni secara tertib:
|
1) Pergi ke family store yang berdekatan dan dapatkan bebola kentang berkeju dengan segera. |
|
2) Panaskan minyak masak kat atas kuali. Nak panaskan kat atas tangan pon boleh tapi tanggung sendiri la. |
|
3) Masukkan bebola kentang berkeju satu persatu. |
|
4) Sementara nak tunggu bebola kentang berkeju masak, bersihkan sinki dulu. |
|
5) Nampak tak perbezaan dia? |
|
6) Dah siap! Jemput makan. |
Blog aku bukan blog resipi dan aku sendiri bukan tukang masak yang hebat apatah lagi bergelar chef. So, ni je la yang mampu aku buat. Haha. Tapi sedap jugak bebola kentang berkeju yang aku masak ni. Cehhh... Macam la aku uli kentang tu sampai jadi bebola siap ada keju kat dalam pulak tu. For those yang nak cuba resipi bebola kentang berkeju ni, aku ucapkan semoga berjaya dan jangan lupa bagitahu aku bila kau dah cuba resipi ni.
potpetpotpet : Count your blessings, not your heartaches.
wah bakal masterchef 2013..haha
BalasPadamahahhahaha ni masakan yg senang okee...aku nk masakan yg susah ad tak?
BalasPadamhehe..nmpk sedap tu..esok beli la..hehe
BalasPadamokayy .
BalasPadamanda sangat berbakat dlm bidang masakan .SANGAT -..-
nampak yummy!:)
BalasPadamhaha~ chef yg berjaya~ :P
BalasPadamsendiri nya idea ke??
BalasPadamapa nama resipi ni??
aiskrim goreng!!!!
BalasPadamwoah..ini snagat awesome! Oh make sure defrost dulu benda tuh eh..hahahah :P
BalasPadamTahniah chef zami, anda layak untuk memasuki Master Chef 2012 ni.
BalasPadamok resepi seterusnyer???
terbaek lah chef zami! hahaha
BalasPadambagus chef ni..siap cuci sinki bagi berkilat ;)
BalasPadamadek kite pon reti goreng natam ni..wuu
BalasPadamprintscreen dan test =,- hehee
BalasPadamOooo...mcm tu rupenye..
BalasPadamBoleh try ni..
:p
kalau proses number 4 tu diabaikan boleh ke? kahkahkah! :b mcm sedap je masakan nih. ehehehe
BalasPadamhaha. okla tu :D
BalasPadamces ces ces. menangis chef riz makan bebola apa ntah tu sebab rasa dia dah bercampur ngan rasa sabun sebab masa zami basuh sinki tu sabunnya terpercik. haha.
BalasPadamahak,lagi simple dari masak nasi
BalasPadamtak kisah lah masak senang ke susah ke, yang penting perut kenyang! hehe XD
BalasPadamhaah laaa..mmg sedap!!! Tq laa ye resepi yg sedap ni.. *tangan dibahu...
BalasPadam:D woo. sedap ni. senang lagi nak buat
BalasPadamToing gas=>adeh..bhn neh xjmpe pon...=(
BalasPadamHaha pon bole laaa..bukan senang nak goreng kan -.-"
BalasPadamtak pernh mkn. sedap ea?
BalasPadamhaha...terbaik la! dah buat perut lola lapar. *nak g cari bebola kentang berkeju!*
BalasPadamBHAHAH. ingatkan bebole kentang berkeju buat sendiri, ready made rupanya. haha. Bole laa :P
BalasPadamjadi chef pulak ye..resepi mudah..bagus bagus..lepas masak haruslah kemas kan.^__^
BalasPadamsedap ade cheese!
never too late to start learning how to cook la. LOL
BalasPadam